Nieuwbouw voor GO! de 3master in Kasterlee mikt op eenvoud, inclusie en een sterke band met de natuur
Een toekomstgerichte leeromgeving
De nieuwbouw komt in de plaats van verouderde infrastructuur uit de jaren zeventig en biedt een antwoord op de veranderende noden in het buitengewoon onderwijs. Het ontwerp, dat tot stand kwam in samenwerking met onder meer Archiles architecten en aannemer Van Roey, legt de focus op een open speel- en leerlandschap. Dit moet een veilige, comfortabele en stimulerende leefomgeving creëren waar leerlingen zich geborgen voelen en hun zelfstandigheid kunnen ontwikkelen.
De oude schoolgebouwen werden omschreven als een doolhof, wat de oriëntatie en mobiliteit voor de leerlingen bemoeilijkte. Het nieuwe gebouw breekt resoluut met die logica en kiest voor een heldere structuur met duidelijke doorsteken. Dat maakt het niet alleen toegankelijker, maar zorgt er ook voor dat leerlingen en bezoekers zich sneller thuis voelen.
Flexibiliteit en eenvoud als ontwerpprincipes
Het ontwerp van Archiles combineert eenvoud en functionaliteit met een warme, huiselijke sfeer. De school wordt opgevat als een dynamische omgeving die flexibel kan meegroeien met toekomstige pedagogische inzichten en veranderende onderwijsbehoeften. Die flexibiliteit is essentieel binnen het buitengewoon onderwijs, waar leerlingen vaak intensieve begeleiding nodig hebben.
Met oog voor detail is ook het binnenklimaat geoptimaliseerd: visueel comfort, akoestiek, ventilatie en klimatisering werden zorgvuldig afgestemd op het welzijn van zowel leerlingen als personeel. Dit resulteert in een rustgevende en ontzorgende leeromgeving.
Natuurlijke verbondenheid
Een opvallend aspect van het project is de manier waarop de school zich verankert in het omliggende landschap. De nieuwe campus komt op een terrein van meer dan 5.000 m² en sluit naadloos aan op een aangrenzend natuurgebied. De buitenruimtes zijn niet zomaar speelplaatsen, maar maken integraal deel uit van het leertraject: gevarieerd, uitdagend en nauw verbonden met de binnenruimtes. Zo ontstaat een harmonieuze leeromgeving waar binnen en buiten elkaar versterken.
Oplevering in zomer 2026
De afbraakwerken van de oude infrastructuur zijn in augustus 2024 van start gegaan. Als de werken volgens plan verlopen, wordt het nieuwe gebouw opgeleverd op 17 augustus 2026. Nadien zal Van Roey Services instaan voor het onderhoud van het gebouw gedurende dertig jaar. De bouw wordt gerealiseerd door het consortium Aurora Scholen, waarin onder andere Archiles architecten, Studio Thomas Willemse, Macobo-stabo, 2B Safe, Daidalos Peutz, Epicofund, Rebel en Democo samenwerken.
Een referentieproject voor buitengewoon onderwijs
Met deze nieuwbouw zet GO! de 3master niet alleen in op infrastructuur, maar op een bredere visie: een school waar leerlingen in alle rust kunnen groeien, ontdekken en zichzelf ontwikkelen, in een omgeving die zowel doordacht als warm aanvoelt. Het project heeft de ambitie een referentie te worden voor hoe buitengewoon onderwijs infrastructuur kan ondersteunen én versterken.
- De 9de editie van Edubuild Summit, hét netwerkevent voor decision-makers uit de sector scholenbouw, sportinfrastructuur en semi-publieke…
WBE organiseert het onderwijs in 500 instellingen verspreid over de hele de Franse Gemeenschap, die samen 2.200 gebouwen en 3.200.000 m² vertegenwoordigen.
In de Franse gemeenschap zijn de schoolgebouwen behoorlijk verouderd en moeten deze gerenoveerd worden met het oog op circulariteit en…Waals Minister van Onderwijs Valérie Glatigny pakt lerarentekort en onderwijsniveau aan
De strijd tegen het lerarentekort en het gebrek aan respect voor de leerkrachten, het lage leerpeil van de leerlingen en de slechte…La Vallée in Schaarbeek gebruikt kleuren om leerlingen te begeleiden
Een interessant project van AAM - Atelier d'Architecture Mathen is de La Vallée school, een speciale school in Schaarbeek waar ook kinderen…