Campus Rivierenhof Deurne

Campus Rivierenhof op de Turnhoutsebaan 250 in Deurne aan de rand van het provinciale groendomein Rivierenhof onderging recent een grondige metamorfose. Het oorspronkelijke schoolgebouw van architect Pol Berger werd gerenoveerd en technisch opgewaardeerd, terwijl de latere bijgebouwen uit de fifties plaats maakten voor een laag en vlak volume met een dakterras. Hierbij speelden de zichtrelaties tussen Deurne en het park enerzijds en tussen het historische schoolgebouw en de uitgebreide rozentuin anderzijds een grote rol.

Share this project

Het projectterrein bestrijkt een oppervlakte van 15.290 m², waarbij creatief werd omgegaan met de hoogteverschillen. De enorme gelijkvloerse hal van 45 m breed, 75 m lang en 3,5 m hoog heeft een voetafdruk van 3.375 m². Zijn glazen gevels en voor 60% glazen binnenwanden zetten hem middenin het parklandschap. Het nieuwe ingangspaviljoen, dat de verbinding maakt tussen de nieuwe atelierhal en het historische schoolgebouw, en dit Bergergebouw, waar de klassieke theorieklassen zijn ondergebracht en vooral algemene vakken worden gegeven, beslaan samen zowat 4.500 m².

De hypermoderne atelierhal met zijn uitnodigende vaklokalen voor de studierichtingen Mode en Publiciteit wil een lichtproject zijn. Het vernieuwende en duurzame ontwerp is perfect geïntegreerd in het park Rivierenhof en vormt met een dakterras zelfs een versterking en verlenging van het landschap. Het platform op het dak van dit nieuwe atelierlandschap is via een brede trappartij toegankelijk vanuit Deurne en fungeert buiten de schooluren als nieuwe publieke toegang tot het park voor wandelaars. Het dakterras vormt een nieuwe iconische plek in het park naast de rozentuin, het kasteel, de speeltuin, de vijver en het openluchttheater. Zeven patiotuinen op het dak trekken bovendien de natuur binnen in het gebouw.

Dit nieuwbouw- en renovatieproject van deze school van avAnt Provinciaal Onderwijs (voorheen Provinciaal Instituut Sint-Godelieve) kostte 14,85 miljoen euro exclusief btw maar inclusief de buitenaanleg. AGION zorgde voor iets meer dan 7 miljoen euro subsidies.

Share this project
Meewerkende partijen
 • Bouwheer
  Provincie Antwerpen (avAnt Provinciaal Onderwijs)
 • Architect
  aaa – architectuuratelier ambiorix
 • Hoofdaannemer
  Strabag Antwerpen
 • Studiebureaus
  Boydens Engineering , Ney & Partners , Blasco
Suppliers
Recente projecten
Uitgelicht door de redactie