De Leertrommel Opwijk

De vrije basisschool De Leertrommel in Opwijk kiest als eerste Vlaamse school bij de verbouwingswerken van haar kleuterafdeling voor milieuvriendelijke hennepblokken. De bouwheer streefde immers bewust naar een ecologische leeromgeving en volgde hierbij het advies van ARK architecten voor dit circulaire bouwmateriaal.

Share this project

De hennepblokken zorgen voor een optimale luchtvochtigheid en een uitstekende thermische en akoestische isolatie, die een gezond binnenklimaat met een constante temperatuur zonder externe geluidsoverlast creëren in de klaslokalen.

De 300 30 cm diepe, 40 cm brede en 30 cm hoge, door hoofdaannemer Roels aan de binnenkant geplaatste hennepblokken beslaan een oppervlakte van 622 m² en hebben een negatieve CO2-voetafdruk. Elke blok weegt 28 kilo, zodat hij binnen de hijsnormen valt. De blokken werden geleverd op 152 palletten, vergezeld van 25 kg natuurlijke lijmmortel.

Ook elders in dit volledig gereanimeerde gebouw, waarvan na destructief onderzoek alleen de bestaande structuur met de buitengevel en de spanten werd behouden, werd gekozen voor milieuvriendelijke bouwmaterialen. Zo werd de asbestdakrand verwijderd, werd geen pur gebruikt en werd geopteerd voor FSC-gecertificeerd Okoumehout en voor kleikorrels als isolatie van de fundering.

“Dit project is gestart in september 2021. Ons lowtech gebouw, waarin 150 kleuters terechtkunnen, wordt in september 2023 in gebruik genomen. In de toekomst kan dit complex nog worden omgetoverd in een energetisch geheel met een warmtepomp lucht-water voor de ganse site en zonnepanelen op het dak”, kondigt directeur Katleen Van Lemmens aan. Er is reeds een ventilatiesysteem D aanwezig.

Share this project
Meewerkende partijen
  • Architect
    Ark architecten
  • Bouwheer
    Schoolcomité Sint-Vincentius (Opwijk)
  • Hoofdaannemer
    Roels Algemeen Bouwbedrijf
Suppliers
Recente projecten
Uitgelicht door de redactie