Europese School Brussel

In afwachting van de bouw van de vijfde Europese School op de vroegere site van het NAVO-hoofdkwartier aan de Leopold III-laan in Haren werd er tussen maart en september 2021 een tijdelijke school voor 1.500 leerlingen gebouwd. Het project werd gerealiseerd via een DBM-opdracht.

Share this project

Deze tijdelijke Europese School neemt op een projectterrein van ongeveer 25.000 m² zowat 4.000 m² in beslag. De totale netto bebouwde oppervlakte bedraagt 12.000 m² voor alle onderwijsfuncties op het gelijkvloers en de niveaus +1 en +2. Het project omvat 521 prefab containers op drie bouwlagen die veel daglicht binnenlaten en die werden verhoogd om aan de gevraagde plafondhoogte te voldoen.

De school wil volledig energieneutraal zijn. 833 zonnepanelen op 1.560 m² produceren 353.000 kWh en drukken de CO2-uitstoot met 15 ton per jaar. Ze leveren energie om te verwarmen en te koelen, te koken en te verlichten.  Het regenwater wordt gerecupereerd in negen watertanks, goed voor 180.000 liter, en een ondergronds bufferbekken zorgt ervoor dat al het water dat op de site valt tijdelijk wordt opgeslagen en vertraagd geloosd op het publieke net. Verwarming en koeling gebeuren met een VRV-systeem (Variabel Koelmiddel Volume).

Het project verliep van A tot Z in BIM en elke component heeft een digitale evenknie in 3D, zodat defecte elementen op afstand kunnen gedetecteerd en hersteld worden. Ook over hoe de containers geschakeld worden, is grondig nagedacht.

Share this project
Meewerkende partijen
  • Bouwheer
    Regie der Gebouwen
  • Architect
    Abscis Architecten
  • Aannemers
    Denys , Jan Snel
Suppliers
Recente projecten
Uitgelicht door de redactie