Kappaertsite Zwevegem

Het gemeentebestuur van Zwevegem bouwt op de centrale Kappaertsite naast het kanaal Bossuit-Kortrijk een creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus met basisschool buitengewoon onderwijs De Klim-Op, deeltijds kunstonderwijs, vakantiewerking en naschoolse kinderopvang. Kinderen en jongeren kunnen er creatieve, culturele en vrijetijdsactiviteiten beoefenen.

Share this project

Het Zwevegemse bestuur werkte met een Open Oproep, waarbij het zich beriep op de expertise van de Vlaamse Bouwmeester en zijn team. Een belangrijke uitdaging was het verzoenen van de eisen van de verschillende partijen, want de bouwheer wenste maximaal gedeeld gebruik. De ontwerpers werd gevraagd om de gebouwen en lokalen polyvalent en met duurzame materialen en technieken in te richten. Ook een slimme herinrichting van het openbaar domein, een vlotte bereikbaarheid en doorwaadbaarheid in een frisse, multifunctionele parkomgeving stonden voorop.

Het ontwerpteam van BDR bureau uit Turijn en Carton123 uit Jette bekoorde de jury omwille van zijn campusmodel met paviljoenen en het duurzame materiaalgebruik. Dat het tussen eind september en eind oktober 2021 zijn voorontwerp nog grondig bijschaafde met veel aandacht voor licht, de open(bare) ruimte en de omgeving (mobiliteit, uitbreidingsmogelijkheden voor de Kunstacademie) gaf de doorslag. BDR-Carton123 kreeg in december 2021 het project toegewezen omwille van zijn expertise en zijn keuze voor paviljoenen zodat veel open ruimte werd gecreëerd in de omgeving en omdat het niet opteerde voor één hoge toren in deze woonwijk. Het ontwerp speelde ook in op de ligging langs het kanaal met een terras dat uitkijkt op het water. Een patio zuigt veel licht naar binnen en biedt een veilige ruimte voor de kinderen van het buitengewoon onderwijs.

Share this project
Meewerkende partijen
  • Architect
    BDR-Carton123
Suppliers
Recente projecten
Uitgelicht door de redactie